Skip to content
Archive

Back to deliverables

M LewiczMichal
Michal Lewicz
@LewiczMichal

🚨 Drama w DeFi – sytuacja z $JELLY na Hyperliquid w skrócie: 1️⃣ Trader otworzył ogromną short pozycję ($6 mln) na małej kryptowalucie $JELLY (market cap ~20 mln $). 2️⃣ Celowo sam siebie zlikwidował, kupując masowo tokeny na rynku spot, co gwałtownie podniosło cenę $JELLY. 3️⃣ Hyperliquid przejął toksyczną pozycję short, notując ponad 10 mln $ straty. 4️⃣ Cena $JELLY eksplodowała (z 10 mln $ do ponad 50 mln $ market cap w ciągu godziny), pogłębiając straty giełdy. 5️⃣ Jeśli kapitalizacja $JELLY osiągnie 150 mln $ (obecnie tylko ~3x wzrostu), Hyperliquid może stracić cały swój vault (~220 mln $). 6️⃣ Binance dodatkowo podgrzewa sytuację, ogłaszając listing kontraktów perpetual na $JELLY. 7️⃣ Hyperliquid zareagował ostro – zamknął rynek $JELLY i wymusił rozliczenie pozycji po cenie 0,0095 $, kasując atakującego. Podsumowanie: ❌ Błąd Hyperliquid: brak limitów ryzyka pozwolił na ogromny exploit. 🐳 Wieloryb wykorzystał niską płynność tokena, manipulując ceną. 📈 Społeczność retail chce "dobić" giełdę, celowo pompując $JELLY. DeFi w najczystszej formie – dzikość, spekulacje i milionowe rozgrywki na żywo. #Hyperliquid #JELLY #DeFi #CryptoDrama

photo

· 17K Views

1 Reposts 1 Quotes 53 Likes 14 Bookmarks
replies reposts likes
11 replies collected of 12 X reports
IT Tech @IT_Tech_PL · 47K

@LewiczMichal Good

original · pl

@LewiczMichal Dobre

1 2
Encyklopedia Kryptowalut @EKryptowalut · 65K

@LewiczMichal DeFi controlled. I've seen this somewhere... Waves and Vires Finance, unfortunately, where liquidations didn't occur and the stablecoin was artificially held to the dollar where it was already worth a fraction of that on the open market...

original · pl

@LewiczMichal DeFi kontrolowane. Już gdzieś to widziałem... Waves i Vires Finance niestety, gdzie nie dochodziło do likwidacji, a stablecoin był sztucznie utrzymywany przy dolarze gdzie na otwartym rynku był on już wart ułamek z tego...

1 8
Sebastian 1002 @Sebastian10026 ·

@LewiczMichal Can you explain point 3: how did the stock exchange take over this short position? If it cut it, the exchange should have made a profit, not a loss.

original · pl

@LewiczMichal Możesz wytłumaczyć punkt 3: jak giełda przejęła tą pozycję short? Skoro go wycięło to giełda powinna zarobić a nie stracić.

3 2
rsi 🤖 ₿ 🔥 @rsi_alpha ·

@LewiczMichal I still don't understand xD

original · pl

@LewiczMichal dalej nie rozumiem xD

1 3
Kowalski @PortfelK · 16K

@LewiczMichal basically a day like any other... everyone is looking for their niche :)

original · pl

@LewiczMichal w sumie dzien jak co dzien... kazdy szuka swojej niszy :)

1 3
CryptoLexus @lexus_crypto ·

@LewiczMichal I love this market for moves like this

original · pl

@LewiczMichal Za takie zagrania kocham ten rynek

1

DeFi was supposed to be decentralized, but in practice, it's different. 'Decentralized' projects make decisions behind the community's back, change the rules at their convenience, and lock users out. Where's the decentralization? I know there was an attack here, but closing all positions on this token with a forced price because they're on fire shows how decentralized we are in crypto 🤮

original · pl

DeFi miało być zdecentralizowane, ale w praktyce wygląda to inaczej. Projekty 'decentralizowane' podejmują decyzje za plecami społeczności, zmieniają zasady jak im wygodnie i blokują użytkowników. Gdzie ta decentralizacja? Wiem że tu był atak ale zamknięcie wszystkich pozycji na tym tokenie z wymuszoną ceną bo im się dupa pali pokazuje jaką mamy decentralizację w Krypto 🤮

marcingolub @marcingolub ·

@LewiczMichal 👏👏

1
Barry86 @SuperBarry86 ·

@LewiczMichal It wasn't any trader, it was wallets funded by Binance. A toxic attack on growing competition.

original · pl

@LewiczMichal To nie był żaden trader, tylko portfele finansowane przez Binance. Toksyczny atak na rosnącą konkurencję.

2
Adamsky @Adam01236616 ·

@LewiczMichal Waves...the golden hen of a certain cycle...:) You reminded me of that :)

original · pl

@LewiczMichal Waves...złota kura pewnego cyklu...:) To mi przypomniałeś :)

Maciej @bzch1998 ·

@LewiczMichal The profit was reduced from 0.009 to 0.050 on x3 - it was a beautiful hour 🥹

original · pl

@LewiczMichal Ściągnięty profit od 0.009 do 0.050 na x3 - piękna godzina to była 🥹

10 replies whose parent comment X withheld

IT Tech @IT_Tech_PL · 47K

@LewiczMichal It's either big or nothing. The crypto world in a nutshell

original · pl

@LewiczMichal Albo grubo albo wcale. Świat krypto w pigułce

3

@mmvxky @LewiczMichal On the liquidation of positions

original · pl

@mmvxky @LewiczMichal Na likwidacji pozycji

1
Maks @mmvxky ·

@Sebastian10026 @LewiczMichal And since when do stock exchanges make money on liquidating positions?

original · pl

@Sebastian10026 @LewiczMichal A od kiedy to giełdy zarabiają na likwidacji pozycji?

2

@mmvxky @LewiczMichal In case you didn't notice, I asked a question, so I don't understand something. And if you don't understand either, ask the author of the post. If you do understand, you could explain it instead of just staring at it.

original · pl

@mmvxky @LewiczMichal Jakbyś nie zauważył to ja zadałem pytanie więc czegoś nie rozumiem. I jak Ty też nie rozumiesz to zapytaj autora wpisu,a jak rozumiesz to mógłbyś wytłumaczyć a nie gwiazdorzysz

2 2
Maks @mmvxky ·

@Sebastian10026 @LewiczMichal "Since it was cut, the stock market should have made a profit, not lost it" you suggested in your question the answer ;) Just an observation, nothing personal. I'm just curious where this belief among people comes from.

original · pl

@Sebastian10026 @LewiczMichal "Skoro go wycięło to giełda powinna zarobić a nie stracić" zasugerowałeś w pytaniu odpowiedź ;) Ot spostrzeżenie nic personalnego. Po prostu ciekawi mnie skąd bierze się takie wierzenie wśród ludzi.

1 1

@mmvxky @LewiczMichal This assumption came from the level of my knowledge, or rather lack of knowledge.

original · pl

@mmvxky @LewiczMichal Takie założenie wzięło się z poziomu mojej wiedzy,a raczej braku wiedzy.

1
Maks @mmvxky ·

@Sebastian10026 @LewiczMichal Okay. Exchanges make money mainly from commissions on concluded transactions and listing projects, but they also sometimes do various shady things. However, this has nothing to do with making money on liquidations, unless there's price manipulation and the exchange is playing its positions.

original · pl

@Sebastian10026 @LewiczMichal Ok. Giełdy zarabiają głównie na prowizjach od zawieranych transakcji, na listowaniu projektów ale zdarza im się również robić różne lewe rzeczy. Nie mniej jednak nie ma to nic wspólnego z zarabianiem na likwidacjach chyba że występuje manipulacja ceną a giełda gra swoje pozycje

1 1
Maks @mmvxky ·

@Sebastian10026 @LewiczMichal Meanwhile, when a position is liquidated, a very simple mechanism occurs. The liquidated position is sold to the market at the market price. For example, if you had $100 and the exchange gave you $1,000, you have a total of $1,100. The position's value drops to $1,000, meaning liquidation. The exchange takes what it borrowed.

original · pl

@Sebastian10026 @LewiczMichal Tymczasem w momencie likwidacji pozycji zachodzi bardzo prosty mechanizm. Pozycja likwidowana jest sprzedawana do rynku po cenie market. Jeśli np miałeś 100$ a giełda dała ci 1000$ masz łącznie 1100$ wartos pozycji spada do 1000$ czyli likwidacja. Giełda bierze co pożyczyła.

2 1
Sirven | ETHGas ⛽ @KryptoSirven ·

@LewiczMichal @EKryptowalut advertised it himself, he praised waves..

original · pl

@LewiczMichal @EKryptowalut sam to reklamował zachwalał waves ..

2 1
Encyklopedia Kryptowalut @EKryptowalut · 65K

@KryptoSirven @LewiczMichal I advertised? You get paid for advertising. I didn't get anything from them, and I lost a lot of $$, as I've already mentioned. There was blatant fraud there, for which @sasha35625 should go to jail like Do Kwon or SBF.

original · pl

@KryptoSirven @LewiczMichal Reklamowałem? Za reklamę dostaje się wynagrodzenie. Nic od nich nie dostałem, a sam straciłem sporo $$ o czym już mówiłem. Nastało tam jawne oszustwo za, które @sasha35625 powinien pójść siedzieć jak Do Kwon czy SBF.

2

These were collected in full; the comment they answer was not returned by X.